nowe wyzwania

Ruszamy z nową wyprawą :)



To mój autorski program realizowany we współpracy z biurem turystycznym Krzysztof Matys Travel z Białegostoku, znanym z niekonwencjonalnych wypraw.


Belgrad



Praca przewodnika ma to do siebie, że jest to zajęcie sezonowe. Najwięcej turystów odwiedza Bałkany od maja do końca pażdziernika. Wtedy ciężko o wolne dni dla mnie, ale już późna jesień i zima to okres gdy zbieram siły na nadchodzący sezon i opracowuję nowe programy.
W przyszłym roku zaplanowałam połączenie Serbii i Bośni. Te dwa kraje, tak różne i tak podobne, zapewnią wiele atrakcji i niezaponmianych przeżyć. Taka objazdowa wycieczka to też wyzwanie dla pilota. Niezbędne jest dokładne zaplanowanie wszystkiego a i tak życie weryfikuje te plany.
W moich wyprawach kładę nacisk na poznanie Bałkanów przez poznanie ich mieszkańców, życia, sposobów spędzania czasu, kuchni. Dlatego w przyszłorocznej wycieczce goście będą mogli uczestniczyć w robieniu rakii, pieczeniu prosięcia czy jagnięcia. Poznają sposób przygotowywania bałkańskiej zapiekanki z serem - gibanicy a na końcu będą mogli zjeść i wypić to co zrobili :)

maszyna do pędzenia rakii na jednej z serbskich wsi


 Zazwyczaj turyści bardzo mile wspominają wspólne gotowanie i biesiadowanie. Sam proces przyrządzania potrawy jest okazją do rozmów na nieformalne tematy, dla których poruszenia czasem potrzebna jest odpowiednia atmosfera i czas.


palenisko z sačem - naczyniem do pieczenia w popiele



gotowa potrawa spod sača

Z niecierpliwością czekam na nadchodzący sezon turystyczny i nowe wyprawy, na nowych ludzi i wyzwania. 

Komentarze

  1. Fajnie by było...a może ? przy tak dobrej współpracy czemu nie . W następnym roku dodatkowe punkty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak powstaje najlepsza serbska rakija?

Serbska rakija

Nowy Belgrad - prawdziwy Belgrad