Zlatibor zaprasza

Zlatibor to słynny region turystyczny położony w zachodniej Serbii. Swój rozwój zawdzięcza odpowiedniemu mikroklimatowi, jaki panuje  na tym górzystym terenie ale też położeniu przy uczęszczanej trasie wiodącej z Belgradu do Czarnogóry. Jest idealnym miejscem na krótki odpoczynek w drodze nad morze. 

Mamy tu czyste powietrze, wspaniałe widoki, warunki do wedrówek po niewysokich górach latem i do uprawiania sportów zimowych w sezonie. Na Zlatiborze od dziesięcioleci, z sukcesem, leczy się liczne schorzenia, m.in. problemy tarczycowe, zaburzenia metabolizmu.




W ostatnich latach zbudowano wiele luksusowych hoteli, które o każdej porze roku są wypełnione gośćmi żądnymi odpoczynku ale i rozrywki.

Główna miejscowość Zlatibora , kurort Kraljeve Vode, ciągle się rozrasta i wzbogaca o atrakcje, które nie pozwalają na nudę. W centrum znajduje się sztuczne jezioro z rowerami wodnymi, koniki wożą dzieci, jest zorbing, latanie na lotni i inne  przyjemności dla odważnych. Amatorzy spacerów znajdą doskonałe warunki do przechadzek po lasach iglastych położonych na zboczach gór.



W odległości 25 km znajduje się  najbardziej znany serbski skansen, Sirogojno, gdzie zgromadzono wiejskie domostwa z 18 i 19 wieku. Oglądając ciekawe eksponaty poznamy życie ludzi w minionych wiekach, a w restauracji spróbujemy przysmaków, jakie dawno temu przyrządzały tutejsze wiejskie gospodynie.





Z innymi smakami zetknięmy się w miejscowości Mačkat, oddalonej o 15 km od Zlatiboru. W jednej z licznych restauracji proponuję spróbować pieczonej jagnięciny, z której słynie cały region. Owce wypasane na tutejszych łąkach odznaczają się pierwszorzędnym smakiem, zupełnie niepodobnym do innych i są wysoko cenione w całej Serbii.

Kolejnym renomowanym produktem  tej krainy jest šlivovica, rakija ze śliwek, najlepsza ze starych, rzadko dziś uprawianych odmian. Od wieków wytwarza się ją według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie i każdy gospodarz ma swoje małe tajemnice, które nadają niepowtarzalny smak jego trunkowi. Najsłynniejsza rakija jest produkowana we wsi o nazwie (jak by inaczej) Šljivovica, 22 km od centrum Zlatiboru. W tej wsi co roku, 1 maja, odbywają się targi tego napoju, a gospodarz produkujący najlepszą rakiję otrzymuje nadrodę. Impreza co roku przyciaga licznych odwiedzających z kraju i ze świata.


W samej wsi istnieje duża baza noclegowa, a ja mogę polecić gospodarstwo agroturystyczne państwa Šukilović, którzy od lat przyjmują turystów i zapewniają im komfortowe warunki noclegowe. Gospodarstwo dysponuje trzema wygodnymi pokojami z łazienką i małą kuchnią. Jednak prawdziwym atutem jest smaczne domowe jedzenie, przygotowane wylącznie z produktów gospodarstwa. Tutaj możemy spróbować typowych potraw regionalnych ze świeżych warzyw, prztworów domowych według rodzinnych przepisów  i wspaniałego mięsa pieczonego na rożnie przez miłego właściciela - pana Branka.






Gospodarz chętnie częstuje gości swoją wyborną rakiją, którą pędzi z włsnych, nigdy nie opryskiwanych śliwek starych odmian. Z przyjemnością opowiada o tajnikach wytwarzania tego wyśmienitego trunku, a jeżeli nasza wizyta przypadnie na jesień to możemy uczestniczyć w robieniu rakii i zabrać ją do domu.




Wieś  Šljivovica jest dobrą bazą wypadową do zwiedzania okolicy. 

Odległości do atrakcji:
Mokra Gora (stąd rusza słynna wąskotorowa kolejka) - 20 km
Drvengrad (wioska reżysera Emira Kusturicy) - 20 km
Park Narodowy Tara - 25 km
Rezerwat Uvac (meandry rzeki i sępy płowe) - 76 km
wodospad Gostilje - 44 km
jaskinia Stopića - 34 km
Višegrad (Bośnia i Hercegowina) - 47 km

Kontakt z gospodarstwem agroturystycznym Šukilović w Šljivovicy bezpośrednio: sukilovici@open.telekom.rs
W razie potrzeby chętnie służę pomocą.








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak powstaje najlepsza serbska rakija?

Serbska rakija

Nowy Belgrad - prawdziwy Belgrad