Kuchnia serbska
Tradycyjna kuchnia
bałkańska, której częścią jest kuchnia serbska, ma wielu zwolenników w całej
Europie. Część z nas w ten sposób pielęgnuje swoje miłe wspomnienia z pobytu w
Chorwacji, Serbii, Bułgarii czy Macedonii. Potrawy tutaj serwowane są łatwe do
zaakceptowania przez podniebienie przeciętnego Polaka, nie mają egzotycznych
składników, mocno aromatycznych przypraw, a nawet można powiedzieć, że opierają
się na czystym, esencjonalnym smaku i składnikach najwyższej
jakości bez zbędnych dodatków.
čvarci - skwarki |
Serbska kuchnia
jako taka jest skrzyżowaniem sztuki kulinarnej wielu narodów, które panowały na
tych terenach. Nie możemy zapomnieć, że przez 400 lat Serbia była częścią
Imperium Osmańskiego i do dziś widzimy silne wpływy kuchni tureckiej. Słynne
orientalne słodycze jak baklava, tulumba, kadaif możemy często spotkać
na serbskich stołach. Wśród potraw mięsnych królują musaki – zapiekanki
mięsno-warzywne, ćufte – klopsiki mięsne i sarma – małe gołąbki w
liściach kiszonej kapusty lub liściach winogron. Istnieje przekonanie, że kto
był w Serbii a nie jadł sarmy to tak jakby w ogóle nie odwiedził tego
kraju :)
Odnajdziemy tutaj
także liczne potrawy, które wywodzą się z tradycji węgierskiej, austryjackiej
czy bułgarskiej. Możemy delektować się wyśmienitymi gulaszami, trochę gęstszą
ich wersją – paprykarzem (nie ma nic wspólnego z polską konserwą rybną) czy
sztrudlami z nadzieniem makowym lub owocowym.
galaretka mięsna |
Jedną z rzeczy,
których boją się Serbowie jest to, że umrą głodni. Dlatego też w większości
restauracji porcje są bardzo duże. Często dochodzą do 300-500 gramów samego
mięsa. Jednakże często można zamówić połowę porcji.
Specjaliści
zajmujący się gastronomią twierdzą, że jedynie dwie potrawy możemy nazwać
rdzennie serbskimi. Są to kajmak – rodzaj słonego, tłustego sera
zbliżonego do masła, zrobionego z kożuchów pracowicie zbieranych z ugotowanego
mleka i kačamak – potrawa z gotowanej mąki kukurydzianej z dodatkiem białego sera,
skwarek lub serwowana w wersji słodkiej. Na początku zeszłego wieku było to
popularne jedzenie na wsi, ale z czasem jego miejsce zajęło mięso i dziś wielu
Serbów nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa.
kačamak |
Mięso jest
przygotowywane na wiele sposobów. Na szczególnie uroczyste okazje pieczone są
całe prosięta, jagnięta a nawet woły. Ta tradycja jest szczególnie żywa w
okolicy Świąt Bożego Narodzenia, kiedy to w prawie każdym wiejskim domu
gospodarz sam przygotowuje pieczone prosię a na drogach niejednokrotnie można
spotkać samochody z upieczonym prosięciem przymocowanym do bagażnika na dachu, oczywiście odpowiednio opakowanym, by
zniosło trudy podróży.
Inną popularną
metodą przyrządzania mięsa jest grill. Tak przygotowane mięso jest podstawą
ulicznych fast-foodów. W puchatej bułce – lepinja lub w placku chlebowym
– somun, z dodatkami wg życzenia, smakuje naprawdę wspaniale. Nie ma
powodu aby obawiać się o świeżość potrawy bowiem jest ona grillowana przed
naszymi oczami i mamy możliwość dokładnie się jej przyjrzeć. Do wyboru mamy
dodatki - różne warzywa, świeże i marynowane, sosy na bazie śmietany, majonezu,
ajvar – czyli pasta z papryki.
Serbowie starej
daty, ale i młodsi, nie wyobrażają sobie obiadu, którego nie trzeba jeść łyżką,
a cały smak pochodzi z długiego gotowania na małym ogniu. Tak więc na stole
królują rosół – supa, zupy – čorba, gulasze, potrawy
jednogarnkowe, w których przeważają warzywa, oprócz tego fasola i inne strączki
na gęsto. Wszystko nieziemsko smaczne.
Wegetarianie nie
powinni mieć trudności z wyszukaniem jedzenia dla siebie. Każda szanująca się
restauracja ma w menu potrawy bezmięsne. Jeżeli do tego dodamy różne rodzaje
surówek z sosami na bazie oliwy i octu jabłkowego lub winnego a w sezonie
zimowym marynowane warzywa to Serbia może być rajem dla jaroszy.
Serbska kuchnia ma
liczne odmiany i prawie każdy zakątek tego pięknego kraju ma dania, z których
słynie. Jednak jedno jest wspólne i niepodważalne: W Serbii się dobrze je.
Nie ośmieliłabym się postawić kuchni jednego regionu ponad innymi. Dlatego
zawsze zachęcam do próbowania i smakowania przepysznych dań i wyrobienia sobie
własnego zdania.
Komentarze
Prześlij komentarz