Serbskie obyczaje - slavski kolač

Zazwyczaj w przeddzień slavy gospodyni piecze kolač. Jest to drożdzowy chleb z białej, pszennej mąki z dodatkiem wody święconej. Wygląd takiego kolača w dużej mierze zależy od umiejętności plasycznych i kulinarnych pani domu ale pewne elementy są niezbędne i znajdują się na wszystkich wypiekach przygotowywanych z okazji slavy.






Kolač jest symbolem ciała Chrystusa, wino, którym się go polewa przedstawia krew Chrystusa. Dlatego na środku tego okrągłego chleba, znajduje się pieczęć z wyciśniętymi w cieście z literami IS HS NI KA (w cyrylicy oczywiście), co jest skrótem greckiego "Jezus Chrystus zwycięża". Drewniane pieczątki z literami kupuje się w cerkwii ale często są przekazywane z pokolenia na pokolenie.


žito 


pieczęć


Inne ozdoby różnią się w różnych domach. Najczęściej są to symboliczne przedstawienia próśb skierowanych do Boga. Kłos zboża oznacza prośbę o dobre zbiory, gołąb - zdrowie, radość i spokój w domu, księga - wiedzę i sukcesy w szkole i w pracy, kwiat - piękno, a także czystość ciała i duszy.

W dniu slavy, o poranku, pan domu zanosi kolač, žito (ugotowaną osłodzoną pszenicę z orzechami) i wino do swojej cerkwii parafialnej. Tutaj pokarmy są poświęcone, przelane winem a kolač uroczyście przecięty przez duchownego i można wracac do domu i przyjmować gości. 

SREĆNA SLAVA!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak powstaje najlepsza serbska rakija?

Serbska rakija

Nowy Belgrad - prawdziwy Belgrad