Pršutijada Mačkat 2018

W poprzedni weekend, we wsi Mačkat, na Zlatiborze mieliśmy okazję zobaczyć, powąchać i spróbować najlepszych wędlin tej części Serbii.



Już po raz osiemnasty spotkali się najlepsi producenci "pršute" - czyli wędliny wędzonej i suszonej na specyficznym dla tego regionu wietrze. Oprócz szynek i polędwic były kiełbasy salami, suszone żeberka, wędzony boczek i inne rarytasy, które mamiły wyglądem i zapachem. 







Na każdym stoisku można było skosztować tutejszych wyrobów i oczywiście je kupić. Rzadko kto wychodził z pustymi rękami.



Przygrywała lokalna kapela trębaczy, a najlepsi wytwórcy otrzymali nagrody, które przyznało specjalne jury po dokładnym sprawdzeniu jakości.







Cała impreza miała miejsce w podwórzu lokalnej cerkwi pod wezwaniem św. Eliasza. A przed postawionym na tę okazję namiotem były stragany ze wszystkimi potrzebnymi i niepotrzebnymi towarami. Na rożnie kręciły się jagnięta i prosięta a w wielkich glinianych garnkach bulgotała weselna kapusta.







Wieś Mačkat jest znana nie tylko z wyrobów wędliniarskich ale także ze wspaniałych pieczonych jagniąt. I to właśnie to sztandarowe danie jest podawane w kilkunastu restauracjach, które znajdują się w tej wsi.



Po drodze do Czarnogóry polecam wstąpić na rozpływającą się w ustach jagnięcinę. I nie tylko po drodze...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak powstaje najlepsza serbska rakija?

Serbska rakija

Nowy Belgrad - prawdziwy Belgrad