Najlepsze lody w Belgradzie
W Belgradzie jest wiele miejsc gdzie możemy zjeść lody. Możemy wybierać między lodami organicznymi, wegańskimi, według tradycyjnych przepisów, z egzotycznymi dodatkami itd.
Przy wyborze możemy się też kierować wystrojem lokalu czy długścią kolejki czekających klientów. Ja tak najczęściej robię.
Przy wyborze możemy się też kierować wystrojem lokalu czy długścią kolejki czekających klientów. Ja tak najczęściej robię.
Od ilości samaków zakręci się nam w głowie, ale dwa podstawowe smaki: czekolada i wanilia są ponadczasowe i zawsze do nich wracamy. Myślę, że nigdy nie przestaną być modne.
Dzisiaj chciałam przedstawić mój wybór miejsc w Belgradzie gdzie zjemy ten wspaniały zimny deser. Są to miejsca, które szczerze pielęgnują tradycję robienia tego przysmaku i jakikolwiek smak wybierzecie, nie będziecie tego żałować:)
BOMBAJ
ul. Bulevar kralja Aleksandra 208
To bardzo stara belgradzka cukiernia, która rozpoczęła swoją pracę w 1947 roku. Od tego czasu mieszkańcy mogą rozkoszować się kilkunastoma smakami lodów zrobionych według starej, tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Oprócz lodów cukiernia oferuje inne słodycze, ciasta, torty i bozę, czyli bezalkoholowy napój na bazie sfermentowanej kukurydzy. Pycha.
To bardzo stara belgradzka cukiernia, która rozpoczęła swoją pracę w 1947 roku. Od tego czasu mieszkańcy mogą rozkoszować się kilkunastoma smakami lodów zrobionych według starej, tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Oprócz lodów cukiernia oferuje inne słodycze, ciasta, torty i bozę, czyli bezalkoholowy napój na bazie sfermentowanej kukurydzy. Pycha.
CRNA OVCAul. Kralja Petra 58
To jest moja ulubiona lodziarnia. Uwielbiam ich nieoczywiste smaki jak sezam kawa z czekoladowymi ziarnami kawy, czy rikotta z karmelizowanym miodem, albo po prostu orzech włoski z prawdziwymi orzechami a nie z pastą.
Samo wybieranie smaków to też nie taka prosta rzecz, bo każdego dnia jest dostępny inny zestaw smaków. Smaki, które są dostępne danego dnia są wypisane ponad lodówkami.
W samej lodziarni możemy zobaczyć jak lody są robione. Za szybą uwijają się pracownicy a ciekawscy turyści śledzą cały proces ręcznego mieszania składników.
Czynne od 10.00 do 00.00, każdego dnia :)
POSLASTIČARNICA
czyli cukiernia. Na wirtynie jest napis mówiący: Przed Wami nie mamy sekretów. I rzeczywiście pan właściciel osobiście opwiada każdemu chętnemu słuchaczowi o składnikach swoich wspaniałych wyrobów. Opowiada z pasją.Ja miałam okazję spróbować lodów z ajvarem, czyli pastą z papryki, lodów o smaku śliwowicy, z dodatkiem prawdziwej rakii oraz cudownych lodów waniliowych z dodatkiem Burbon wanilii. Pyszne są też lody z suszonymi śliwkami i gruszkowe z gruszką starej serbskiej odmiany karamanka.
Oprócz tego są dostępne lody o bardziej klasycznych smakach, jak biała i gorzka czekolada, borówkowe i hit wśród młodszego pokolenia - lody z ciasteczkami Plazma. Wszystkie pyszne :)
Został mi do spróbowania jeszcze jeden smak, z winem z aromatycznych winogron Tamjanika, ale to któregoś kolejnego razu, bo będę tam bywać częściej.
Lista miejsc godnych odwiedzenia będzie uzupełniana.
Komentarze
Prześlij komentarz