Najlepsze lody w Belgradzie

W Belgradzie jest wiele miejsc gdzie możemy zjeść lody. Możemy wybierać między lodami organicznymi, wegańskimi, według tradycyjnych przepisów, z egzotycznymi dodatkami itd.






Przy wyborze możemy się też kierować wystrojem lokalu czy długścią kolejki czekających klientów. Ja tak najczęściej robię.

Od ilości samaków zakręci się nam w głowie, ale dwa podstawowe smaki: czekolada i wanilia są ponadczasowe i zawsze do nich wracamy. Myślę, że nigdy nie przestaną być modne. 

Dzisiaj chciałam przedstawić mój wybór miejsc w Belgradzie gdzie zjemy ten wspaniały zimny deser. Są to miejsca, które szczerze pielęgnują tradycję robienia tego przysmaku i jakikolwiek smak wybierzecie, nie będziecie tego żałować:)

BOMBAJ

ul. Bulevar kralja Aleksandra 208

To bardzo stara belgradzka cukiernia, która rozpoczęła swoją pracę w 1947 roku. Od tego czasu mieszkańcy mogą rozkoszować się kilkunastoma smakami lodów zrobionych według starej, tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Oprócz lodów cukiernia oferuje inne słodycze, ciasta, torty i bozę, czyli bezalkoholowy napój na bazie sfermentowanej kukurydzy. Pycha.









CRNA OVCAul. Kralja Petra 58


To jest moja ulubiona lodziarnia. Uwielbiam ich nieoczywiste smaki jak sezam kawa z czekoladowymi ziarnami kawy, czy rikotta z karmelizowanym miodem, albo po prostu orzech włoski z prawdziwymi orzechami a nie z pastą.




Samo wybieranie smaków to też nie taka prosta rzecz, bo każdego dnia jest dostępny inny zestaw smaków. Smaki, które są dostępne danego dnia są wypisane ponad lodówkami.





W samej lodziarni możemy zobaczyć jak lody są robione. Za szybą uwijają się pracownicy a ciekawscy turyści śledzą cały proces ręcznego mieszania składników.







Czynne od 10.00 do 00.00, każdego dnia :)





Kolejna lodziarnia to po prostu 

POSLASTIČARNICA

czyli cukiernia. Na wirtynie jest napis mówiący: Przed Wami nie mamy sekretów. I rzeczywiście pan właściciel osobiście opwiada każdemu chętnemu słuchaczowi o składnikach swoich wspaniałych wyrobów. Opowiada z pasją.

Ja miałam okazję spróbować lodów z ajvarem, czyli pastą z papryki, lodów o smaku śliwowicy, z dodatkiem prawdziwej rakii oraz cudownych lodów waniliowych z dodatkiem Burbon wanilii. Pyszne są też lody z suszonymi śliwkami i gruszkowe z gruszką starej serbskiej odmiany karamanka. 

Oprócz tego są dostępne lody o bardziej klasycznych smakach, jak biała i gorzka czekolada, borówkowe i hit wśród młodszego pokolenia - lody z ciasteczkami Plazma. Wszystkie pyszne :)

Został mi do spróbowania jeszcze jeden smak, z winem z aromatycznych winogron Tamjanika, ale to któregoś kolejnego razu, bo będę tam bywać częściej.















 Adres: Maršala Birjuzova 7.

Lista miejsc godnych odwiedzenia będzie uzupełniana.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak powstaje najlepsza serbska rakija?

Serbska rakija

Nowy Belgrad - prawdziwy Belgrad