Słodkie królestwo - Pelivan

     W samym centrum Belgradu, w sąsiedztwie budynku parlamentu, znajduje się słynna cukiernia Pelivan. Od prawie dwóch wieków, bo od 1851 roku ich lody są symbolem lata dla starych i nowych pokoleń mieszkańców stolicy. Klientela była bardzo różnorodna, bo od zwykłego robotnika począwszy do rodziny królewskiej Karađorđević, na dwór której Pelivan regularnie dotarczał swoje wyroby.


https://pelivanbeograd.rs/



Cukiernię założył Mustafa Pelivanović, pradziadek dzisiejszego właściciela. Z nagrody pieniężnej zdobytej wraz ze złotym medalem w zapasach kupił pierwszy lokal i nazwał go właśnie Pelivan. Samo słowo pelivan oznacza zapaśnika. Ten rodzaj zapasów do dziś popularny jest w Kosowie i Macedonii. Przypomina dziesiejsze zapasy w stylu wolnym. Zawodnicy występują nadzy do pasa w specjalnych skórzanych spodniach, nasmarowani olejem, co chroni ich skórę ale i utrudnia chwytanie. Sama walka odbywa się na trawie.

Dozwolona jest duża liczba  chwytów i rzutów a sama walka jest wyczerpująca i może trwać bardzo długo bo nawet do dwóch dni.



Ta stara dyscyplina pojawiła się na Bałkanach po zajęciu tych terenów przez Turków. I właśnie jeszcze za panowania tureckiego w Belgradzie, szesnaście lat przed wyzwoleniem, jeden z byłych zapaśników, Mustafa, rozpoczął wyrób i sprzedaż słodyczy. Jego cukiernia była świadkiem wyzwolenia z niewoli tureckiej, walk dynastycznych, powstania Królestwa Serbii, pierwszej wojny światowej, powstania Królestwa Serbów, Chorwatów i Słoweńców a w końcu Jugosławii.




žito sa šlagom / pszenica z bitą śmietaną 



Tak jak właściciele przekazywali sobie cukiernię z pokolenia na pokolenie tak i klienci przyprowadzali ze sobą swoje dzieci i wnuki i razem delektowali się słodkimi wyrobami. Dzisiaj można spróbować tradycyjnych słodyczy jak kadajf, baklava, tulumbe ale i współczesnych jak mus malinowy, sernik na zimno czy tiramisu. Proponuję koniecznie spróbować lodów, które są symbolem Pelivana a niegdyś przedawano ich po pół tony dziennie. Wszystkie receptury są w rodzinie od powstania cukierni i oczywiście są tajemnicą :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak powstaje najlepsza serbska rakija?

Serbska rakija

Nowy Belgrad - prawdziwy Belgrad